Flexchair en flexchair ruitertraining
De basis voor gezond en correct rijden 

Heeft uw vragen over Flexchair Ruitertraining?

Via het onderstaande veld kunt u een vraag aan onze fysiotherapeut of specialisten stellen.

Flexchair

De flexchair is een kruk met verschillende drie-dimensionale bewegingsmechanismen. Onder de kruk zit een sensor welke registreert waar het meeste gewicht op zit. De sensor is verbonden met een computer waardoor je op het scherm kunt zien hoe recht je zit en hoe je beweegt. Je stuurt de sensor aan door met je lijf bewegingen te maken vanuit je romp. Je gebruikt hierbij je diepe rug- en buikspieren. De ruiter wordt hierbij bewust van de prikkels die er onbewust aan het paard worden gegeven. 

De combinatie ruitersport en flexchair heeft de afgelopen jaren aangetoont zeer effectief te zijn. Het optimaliseren van de houding en zit van een ruiter op de rug van het paard is een belangrijk onderdeel in de training van een ruiter. De invloed van de zit van de ruiter op de rug, activiteit en gangen van een paard is namelijk erg groot. Daarom is het onvermijdelijk dat een ruiter met lage rugklachten of een slechte spierfunctie rondom de lage rug of bekken, een grote invloed heeft op het bewegen van een paard. Daarom is het optimaliseren hiervan (of laten behandelen hiervan) een belangrijk item binnen de training van de ruiter. 

Regelmatig zien wij in de praktijk ruiters met rugklachten, bekken problematiek, heup klachten of schouder klachten. (Ruiterklachten) We vragen van ons paard om goed fit en gezond te blijven, dit is voor onszelf ook belangrijk! Vaak heeft een blokkade in het lijf van de ruiter een groot gevolg op de aanspanning van de diepe buik- en rugspieren. Hierdoor zal op lange termijn scheefheid bij de ruiter ontstaan, hetgeen weer veel invloed heeft op het paard zelf. Blokkades in rug, heup of SI gewricht zijn gemakkelijk op te lossen middels manuele therapie. Dit is een specialisatie na fysiotherapie die zeer effectief en snel werkt. Strakheid of verkorting van bepaalde spieren (zoals de iliopsoas) heeft weer tot gevolg dat de ruiter een verandering krijgt in de rug: de verkorte iliopsoas trekt de onderrug hol waardoor de functie van de diepe buikspieren achteruit gaat. Een overbelaste en gespannen bilspier (piriformis) heeft vaak tot gevolg dat de ruiter zijn bekken onjuist kan gebruiken en er een eenzijdige stijfheid in het heupgewricht komt. Daarnaast kennen we allemaal de blessure aan de 'ruiterspier' (de adductoren). Dit zijn spieren aan de binnenzijde van het bovenbeen. Blessures aan deze spieren worden meestal veroorzaakt door overbelasting. Doordat je core stability (diepe buik-en rugspieren) onvoldoende is, zul je meer gaan knijpen met je benen tegen het paard. In plaats van de bewegingen en kracht van het paard op te vangen in rug en bekken, worden deze opgevangen door je lies en adductoren regio, wat vaak blessures veroorzaakt.
Middels de flexchair, maar ook zeker middels manueel therapie, proberen we dus ook blessures te voorkomen. Naast training en verbetering van de zit en houding te paard, is de flexchair dus ook inzetbaar voor preventie.  

Flexchair Ruitertraining:

  • Innovatieve, meetbare test en trainingsmethode. 
  • Werken aan spierfunctie van de lage rug, diepe buikspieren, balans en coordinatie
  • Zit je recht? Ben je in staat om op een correcte manier je houding te onderhouden en hulpen te geven aan het paard? Symmetrie wat betreft druk op zitbeenknobbels?
  • Advies en training op de Flexchair leiden tot een bewustere ruiterhouding en een beter meebewegen op het paard. Een eye-opener voor de ruiter om te begrijpen waarom er op een bepaalde manier op een paard wordt ingewerkt en hoe er heel ruiterspecifiek getraind kan worden.
  • Bestaat uit training op de Flexchair, maar ook individuele oefeningen afgestemd op de klachten of het probleem van de patiënt. Deze oefeningen worden waar nodig gericht op het verbeteren van houding en zit, spierversterking/kracht, stabiliteit, losser maken van stijve lichaamsgedeeltes die een belemmering opleveren tijdens het rijden, ontspanning, etc. 

Flexchair Ruitertraining: de basis om je zit en rijden te verbeteren
Train jezelf van onbewust naar bewust en van onbekwaam naar bekwaam

Susanne Jens is lid van het Flexchair Ruitertraining Netwerk. Dit netwerk bestaat uit achttien fysiotherapeuten die op hoog niveau dressuur rijden of hebben gereden, die met name ruiters en amazones trainen op de Flexchair Samen is er een hoge kwaliteit aan kennis en vaardigheden ontwikkeld binnen dit netwerk. RuiterFit komt tegenwoordig steeds meer naar voren, het belang van de fitheid van de ruiter is tijden lang onderkend. 

Flexchair ruiter training wordt vergoed door de zorgverzekeraar, mits er een medische noodzaak aanwezig is. Raadpleeg uw polis onder het kopje fysiotherapie voor de vergoeding en het aantal behandelingen. Of neem contact met ons op. Indien er geen medische noodzaak is, gelden aparte tarieven voor deze trainingen.

Tarieven zonder zorgverzekeraar: 30min flexchair ruitertraining 37,- euro en een flexchair ruitertraining intake (inclusief onderzoek en advies) 62,- euro. 

Like en volg ons op: Facebook

“De Flexchair is een hele mooie toegevoegde waarde voor ruiters. Ze trainen er hun mobiliteit , stabiliteit en coördinatie mee. Ze leren hun spieren onafhankelijker aan te sturen en hun spieren rond de wervelkolom worden door trainingen sterker”. 

Citaat uit 'De Flexchair traint mobiliteit, stabiliteit en coördinatie', Maart 2011, Paard en sport

Flexchair Ruitertraining

 

Locatie: Nederhorst
Reeweg 12/3
1394 JD Nederhorst den Berg
T. 035-6217816
E. info@sportrevalidatie-hilversum.nl

Maandag: niet
Dinsdag: 11:30-17:30
Woensdag: 08:00-16:00
Donderdag: niet
Vrijdag: 08:00-12:00

Onze Nieuwsbrief

Snel Naar

Stel direct een vraag

Realisatie : V13 Internet
Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met de gebruik van onze cookies. Meer informatie - Sluiten
×

Fysiotherapie Hilversum

Protocol aangaande het Corona virus

Onze zorg gaat door! Met een aantal voorzorgsmaatregelen kan fysiotherapie veilig worden uitgevoerd, zo vragen wij u onder andere een badlaken mee te nemen en een mondkapje op te doen in de praktijk. Daarnaast mag u alleen maar naar de praktijk komen indien u geen Corona-gerelateerde klachten heeft. 

Vragen? Neem contact op met ons per email of bel 035 621 7816

Meer informatie / Afspraak maken